17 Ocak 2010 Pazar

pandora yolcusu kalmasın

17 Ocak 2010 Pazar

Ha kaçırdık ha izleyemedik derken Avatar'ı sonunda izledim.Herkesin söylediğini yineleyeceğim ama gerçekten görsel bir şölen.Sinemada bir devrim ama aynı zamanda o görselliğin görkemine sığınmayıp güzel de bir hikaye anlatıyor.Yıllar önce akademisyen ve sinema yazarı Tuna Erdem Yüzüklerin Efendisi:Yüzük Kardeşliği için "Sinema denilen icat Yüzüklerin Efendisi için yapılmıştır" demiş ve bir filme söylenebilecek en iyi yorumu yapmıştı.Şimdi Avatar'ı görünce ne dedi bilemiyorum ama bu film de aynı övgüye layık bence.
Hikaye 2154 gibi astronomik bir yılda geçiyor.Çok şükür insanoğlu emeklerinin karşılığını almış ve dünyayı mahvetmiş.Yaşanacak yer lazım.Ne tesadüf ki Pandora diye müthiş bir gezegen var ve o gezegende kilosu milyon dolarlar eden bir element.Fakat gezegende Naivi denen insan benzeri bir ırk yaşıyor.Avatar adlı bir dönüştürücü ile,gezegeni işgal eden Amerikalılar da o ırka dönüşebiliyor.Sakat asker Jake Sully de zoraki katıldığı görevde Avatarla dönüşerek Naivi halkının arasına karışıp casusluk yapıyor.Fakat insanlığının pis yüzüne dönmektense kalıp Naivilerle beraber savaşmayı tercih ediyor.Filmde müthiş efektler,masalsı yaratıklar,son teknoloji yandan pervaneli helikopterler, insanların hareketleriyle kontrol ettiği dev robotlar var.
Hikaye etkileyici çünkü bir insanın insan olmaktan vazgeçip başka bir şeye dönüşmeyi tercih etmesi,bu sayede fiziki ve ruhsal özgürlüğünü bulması çok manidar.Jake'in Naivi olduktan sonra koşma sahnesi çok güzel bu açıdan.
Amerika'nın işgalci ve yok eden savaş politikalarına eleştiri niteliğindeki bu hikaye izlenmeye değer bir sinema olayı. Sigourney Weaver,Sam Worthington, Zoe Saldana ve Michelle Rodriguez rollerinin hakkını verip bu sinema keyfini daha da artırıyorlar.Destansı hikayeyi tamamlayan güzel müzikler de cabası.

1 fikrim var:

Unknown dedi ki...

Filmin tamamen bir görsel şölen açıp sinemada çığır açtığına katılıyorum ancak 3B teknolojisiyle... Bence filmin hikayesi o kadar da özel değildi, bir çok yerde bir çok defa gördüğümüz şeyler anlatıldı ve tabii ki Amerikan dramtizmi ile mutlu sonda bitti. Yani kısaca bana kalırsa hikaye 'tırt'tı. Şahsen çok eğlendim savaş sahnelerinde çok gerildim ancak bu yapıtın katkısı ancak animasyon sanatına kesinlikle sinemaya değil!

 
◄Design by Pocket