Bu sene Istanbul'la birlikte, Macaristan'ın Pecs ve Almanya'nın Essen sehirleri de kültür baskenti. Dört yıl zaman gecmesine karsın projelerdeki karısıklıklar, istifalar, paralar nereye gitti soruları konusuladursun.. gecenlerde 7 tepe Istanbul'un 7 ayrı noktasında konser ve ates gösterileri sergilendi. Iclerinde; Kırac, Mehter takımı, Mercan Dede, Nil, Mor ve Otesi, Tarkan'ın verdigi konserler beklenen ilgiyi gördü ve olaganustu bir güvenlik saglanarak istenilse güzel kutlamalara ev sahipligi yapabilecegini kanitlamis oldu. Ben konser gününden önce Taksim'deydim. Sadece hazirlik asamalarini gördüm. Ertesi gün de Dolmabahce Sarayı'nın önünden gectim. O kadar güzel isiklandirmislardi ki bi 10 dk önünde bekleyip izledim. Ne yazik ki geceyarisina kadar acik olacak dedikleri müzelerin cogu 9 gibi kapanmisti.
Bu dört yıllık süreç icerisinde aslinda bircok güzel proje ortaya cikti, yapilip yapilmayacagi hala kesin degil ama bir göz atmak isterseniz kisaca birkac projeden bahsedecegim. (Newsweek dergisinden okudugum projeler bunlar)
-
Atatürk Kültür Merkezi: Yıkılıp yeni bir AKM yapmaya karar verildi ama bu dusunce bu sene icin durduruldu.
-
Ayazaga Kültür Merkezi: Istanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın yıllardır cürümeye terkedilmis projesinin AKM katkısıyla tamamlanacagi söylendi. Ama bu sene icinde yetismesi zor gözüken projeler arasinda.
-
Leonardo Da Vinci Köprüsü: Üstadın bes asir once yaptıgı cizimleri uzerinden Halic'e yapilacak köprünün 2010'un simgesi olacagi soylendi. Belediye yapacak denildi. Henuz ses yok. Bu arada benim en ilgimi ceken proje bu olmustu okuyunca. Yapılırsa gercekten cok güzel olacagini düsünüyorum.
-
Tarlabasi ve Sulukule'de Kentsel Yenileme: Bununla ilgili de henuz bir ses yok.
-
Bizans Surları: UNESCO'nun tepesini arttıran ve Istanbul'u dünya mirası listesinden cıkarmanın esigine götüren skandal yenilemelere son verildi. 2010 Ajansı simdi AB normlarına uygun bir yenileme uygulaması gelistirmeye calısıyor.
-
Topkapı Siber Müzesi: Rusya'daki ünlü Hermitage Müzesi'ndekine benzer sekilde Topkapı Sarayı'nın da bilgisayar ortamına tasinacagi ve bir baska projede, müzede dijital hologramlı tanıtım yapılacagı soylendi. Programda yok.
-
Zaman Kapsülünde Istanbul Tarihi: Bir zaman kapsülü icinde Istanbul tarihinde seyahate cıkılacak. Süleymaniye'den Fener Patrikhanesi'ne kadar Istanbul'un cok kültürlülügü sergilenecek denmisti. Rafa kaldırıldı.
-
Istanbul Dreams: Anadolu Atesi'nin yönetmeni Mustafa Erdogan'ın, uluslararası dans projesi "Istanbul Dreams" icin Ajans'la 2 milyon dolarlık protokol imzalandıgı söylenmisti. Programda yok.
-
Yenikapı Müzesi: Marmaray kazılarında ortaya cıkan 8 bin yıllık gemi kalıntılarını sergilemek icin özel müze kurulmasi düsünülüyordu. Kazilar uzadigi icin kayiklarin ustten görünebilecegi bir 'seyir terası' insa edilmesi ile yetinildi.
Son olarak soyle bir not dusecegim.. Projelerdeki fikirler cok güzel, emek harcandigi da belli, ama yine sanki her seyi son dakikaya birakmisiz gibi bir izlenim birakmiyor da degil tum bunlar. Gerci, Avrupa kentleri arasında en az ekonomik guc sahibi olan kent Istanbul oldugu icin cok masraflı islerin altından rahatlıkla kalkamayacagiz, diger Avrupa kentleri kadar gösterisli seyler yapamayabiliriz, ama elimizde var olan yapılarımızı ve degerlerimizi en iyi sekilde sergileyebilirsek bu isin altından kalkabiliriz gibi. Sanırım bütün bunları(basarılı olup olmadıgını, eksiklikleri vs..) ancak 2010 yılı bittiginde konusabilecegiz.
0 fikrim var:
Yorum Gönder