23 Şubat 2010 Salı

Ejderha Dövmeli Kız

23 Şubat 2010 Salı

Stieg Larsson'un Millennium üçlemesinin ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız. Larsson kitaplarının başarısını göremeden Hakkın rahmetine kavuşmuş ne yazık ki.
Ortada farklı ve katmanlı bir kitap var. Bir yanda 36 yıldır kayıp olan zengin bir ailenin üyesi, diğer yanda onu bulmakla görevlendirilen gazeteci. Kitabın polisiye kısmı kısmen başarılı. Agatha Christie'nin klasik polisiyeleri gibi başlıyor.
İsveç'in zenginlerinden Henrik Vanger 36 yıldır kayıp olan ve büyük ihtimalle aileden birinin öldürdüğünü düşündüğü yeğeni Harriet'in akıbetini bulması için Mikael'i görevlendiriyor. Çünkü düşmanları ortak. Mikael, Wennerström adlı bir işadamına iftira ettiği için ceza almış. Vanger, olayı çözerse Wenneström'le ilgili bomba bir haber verecek kendisine.
Sonra bir de Lisbeth var. Tuhaf, zayıf, piercingli, dövmeli bir kız. Sıkı araştırmacı ve hacker. Araştırmasında bir süre sonra Mikael'e katılıyor.
Kitap İsveç'te kadınlara uygulanan taciz ve şiddet oranlarına kısım başlarında yer vermiş. Sonrasında bir seri katil avına dönüşen kitapta sıkça "kadınları sevmeyen erkekler"den ve şiddetten bahsediliyor. Bu yönüyle ilginç çünkü özgürlük ve çağdaşlık merkezi olarak görülen İsveç'te son yıllarda artan bir şekilde kadına karşı şiddet var. Zaten İf'te de böyle bir bölüme yer verilmişti.
Kitap gerçekten sürükleyici. Gazetecilik etiği, habercilik, dev şirketlerin dolandırıcılıkları güzel bir gerilim kurgusuyla anlatılmış. Fakat Lisbeth hakkında çok az bilgi var. Kimdir, geçmişi nasıldır? Yine Mikael'in Lisbeth'e karşı hisleri nelerdir? Herhalde diğer kitaplarda yer veriliyor bunlara.
Onun dışında Mikael klişe bir karakter. Kendini polis soruşturmasında bulan yakışıklı, zeki, kadınları etkileyen bir adam. Dergi ortağı ve arkadaşı olan evli Erika'yla rahat ilişkisi bana bayık geldi. Bu konularda muhafazakarım şahsen. Arkadaşlar seks yapmamalı bence.
Kitaptaki polisiye olayın çözümü de beni çok tatmin etmedi. Sanki daha değişik, daha böyle kafa patlatıcı bir şey olabilirdi diye düşündüm. Ama onun dışında hızla okunan, farklı bir coğrafyada geçen başarılı bir gerilim-macera diyebiliriz.

1 fikrim var:

pariseda dedi ki...

Kitabı alalı nerdeyse 2 ay oldu bir türlü Okuyamadım.Hep araya başka kitaplar girdi.Bu yorumu okuduktan sonra şu an okuduğum çavdar tarlasında çocuklar kitabını hemen bitirip başlamalı.

 
◄Design by Pocket