9 Nisan 2010 Cuma

Biri Bu Yarışı Bitirsin Artık!!!

9 Nisan 2010 Cuma
2007'de vizyona giren, bir çizgi romandan uyarlanan, "Son Osmanlı-Yandım Ali"de Atatürk'ü canlandıran Alican Yücesoy'un, bu rolüyle kıvılcımlanan; hemen ardındanda 2008 yılında vizyona girip oldukça eleştiri toplayan, hem olumlu hem olumsuz, Can Dündar'ın "Mustafa" adlı belgesel-filminin ardından, kocaamaaaan, herkesin birbirinden daha üstün olmaya çalıştığı bir yarış ortaya çıktı. Bu yarışın asıl konusu, kim daha güzel Atatürk'ü canlandıracak. Öyle ki Hollywood'dan bile olaya karıştılar. Kevin Costner, kendisinin Atatürk'ü canlandıracağı bir film çekileceğini söyledi, ki ortada hala öyle bir film yok. Ardından İş Bankası'nın reklamında, Haluk Bilginer, canlandırdı Ata'mızı. Güzel bir maskeyle, gayet güzel canlandırılmıştı, ama yine eksikler vardı.Daha sonra, "Şu Çılgın Türkler"le satış rekorları elde eden, Cumhuriyet, Kurtuluş gibi, Cumhuriyetimizin tarihini gayet güzel anlatan filmlerin senaristi, Turgut Özakman, işe el koyduğunu açıkladı. Bir film çekilecek ve en iyi "Atatürk" onun ki olacaktı. Peşinden, Zülfü Livaneli'nin çektiği " Veda"nın "Atatürk"leri bu yarışa katıldı. Atatürkleri diyorum; çünkü, Ata'mızı birden fazla aktör, canlandırıyor. Ve bir ya da iki ay önce yine bir İş Bankası iştiraki olan, Anadolu sigorta reklamı geldi. Reklamda Atatürk'ü deprem sonrası enkazlar arasında gezinip, halka hal hatır ederken görüyoruz. Bana göre, eğer olay sadece Atatürk'e benzemekse , en çok benzeyen bu reklamdaki görüntüleriydi. Bu reklamda Ata'mızı, kendi topraklarından, bir Makedon canlandırıyor. Oyuncunun adını bilmiyorum, çokta ilgilendirmiyor zaten.
Bu kadar çok "Atatürk" karakterinin gösterildiği bir dönemde, insanların akıllarında yer edinen "Yüce İnsan" profilini zedeliyorlar, bence. İster çok başarılı senaristler işe el koysunlar,ister çok yetenekli oyuncular Ata'mızı canlandırsınlar, hiç biri gerçek değil, çok da belliler. Sonuçta, sadece birer maske var yüzlerinde. Önemli olan bence, o maskeyle Ata'mızı canlandırmak değil. Ata'mızın o saygın duruşunu sergileyebilmeleri. "Cumhuriyet" ve "Kurtuluş"ta Rutkay Aziz'in yüzünde bir maske hatırlamıyorum. Ama filmde asıl sergilenen Ata'mızın duruşu olduğu için göze batmıyor.

Sözün özü, Ata'mızı bile bir yarışın içine soktular. Ona yüz olarak benzemek birşey ifade etmiyor. Önemli olan onun fikirlerini, düşüncelerini benimseyebilmek. Bir maskeyle başlayan bu yarışa biri dur desin!!! Bence gittikçe çirkinleşiyor...

0 fikrim var:

 
◄Design by Pocket