13 Mart 2010 Cumartesi

Precious

13 Mart 2010 Cumartesi
Bugün vizyona giren Precious, dedikleri gibi baya sert bir filmmis. Ahmet'le kendimizi hazırlayarak gittik o kadar ama, yine de izledikten sonra kendimize gelemedik uzun bir süre. Anne inanılmaz olmus. Böyle bir ruh hastalıgı olabilir mi diyosun. Hani empati kurmak, böyle bir kadının bu kadar zalim, bencil, acımasız, daha bir dolu pis lafı pesiardı saymak isterdim ama nese susuyorum, imkansız gibi bir sey. Hani cehaletine bağlamak istedim tüm bu olanları ama yok yani yapamadım..bu düsünce tarzına ulasmak cok zor. O kafaya erisemezsiniz. Kimse bu kadar insanlık dısı olamaz herhalde diyorsunuz. Bir de hakkaten bazı erkeklerin hadım edilmesi gercegini bir kere daha kabullendim. (Böyle dedim diye feministlik gibi de anlasılmasın ama iste bazı erkekler sorunlu oluyorlar cinsellik konusunda, hastalık boyutunda artık..onu dile getirmek icin agır bir elestiri yapmıs oldum.) Günümüzde ensestlik üzerinde durulması gereken ve ciddi gündem maddesi yaratabilecek sorunlardan biri. Türkiye'de bu konuda birinci sıralarda yer alıyor ne yazık ki.
Beni en cok etkileyen kareler..kücük bir kız cocugu daha, hayatında yasaması, ögrenmesi, gezmesi, tozması gereken o kadar cok sey varken, 16 yasında 2 cocuk sahibi oluyor. Hayata ama o kadar güzel tutunuyor ki. Öylesine bir sevinc var ki icinde, bir seyler icin cabalıyor resmen. İciniz burkuluyor, kendinizden utanıyorsunuz. 'Loser' olabilecek onca karakteri bünyesinde barındırıyorken, yasama karsı durusunu o gücünü kaybetmiyor hicbir zaman. Bazılarımıza hayat gercekten cok acımasızca davranabiliyor. İstemedigimiz yönlerde gelisebiliyor her sey ama.. bilemiyorum kelimelerim tıkanıyor. Suratıma tokat yemis gibi oldum acıkcası..
Bu film; hakkında cok konusulması, elestirilmesi, üzerinde durulması gereken bir basyapıt olmus bence. Digerlerinden ayrılması gereken bir film kesinlikle, özellikle konusuyla.. Mariah Carey de incelenmesi gereken ayrı bir karakter olmus sosyal görevlisi rolüyle. Filmde herkes cirkin..simdi yalan söyleyemeyecegim. Each One Teach One'daki ögretmenimiz bir tek cok guzeldi. İcinin güzelligi dısa vurmus. Izlemeden önce kendinizi hazırlayın. Sonrasında Lady Gaga'nın son klibi Telephone'u izleyin ki, anca o kendinize getirir sizi :) Söyle diyim..Film bittikten sonra alt yazılar gecmeye basladı artık sonuna geldi..hala kimse yerinden kımıldayamadı. Ahmet'le ikimiz ilk hareketi yapıp cıktık salondan..
p.s. Ahmet esas senin düsüncelerini merak ediyorum. Ben konusu üzerinde cok durmadım zaten sen de anlatmalısın bu filmi kesinlikle. Öpüyorum!

1 fikrim var:

ahmet dedi ki...

gerçekten senaristin de oscar aldıktan sonra ödülünü adadığı bir sürü "precious" var. film kasvetli ve acımasız ama aynı zamanda precious'ın hayalleri ve kendine bir hayat kurmaya çalışmasıyla umut dolu.izlediğime çok memnun oldum. gabourey sidibe gerçekten müthiş bir performans sergiliyor precious rolünde.
Ben en çok açlıktan tavuk çalmasından ve hıv+ olduğunu öğrendikten sonra defterine why me? yazmasından etkilendim. ama ne yazık ki o sorunun cevabı yok.

 
◄Design by Pocket