2 Mart 2010 Salı

Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı

2 Mart 2010 Salı

Junot Diaz'ın 2008 Pulitzer ödüllü kitabının Türkçe'ye kazandırıldığından Sera'nın sayesinde haberdar oldum ve hemen alıp okudum. Gerçekten bu ödülü hak eden harika bir kitap.
Kahramanımız Dominik Cumhuriyeti kökenli Amerikalı Oscar de Leon. Siyah olması yetmezmiş gibi bir de aşırı şişman ve ayrıca "nerd". Hem de en fenasından. Bütün bunlar Amerikan liselerinde acı çekmek, ucube muamelesi görmek ve "milli" olamamak için yeterli neden teşkil ediyor zaten.
Yüzüklerin Efendisi ve fantastik edebiyat delisi Oscar'ın kızlardan yana şansı hiç yaver gitmiyor. Üniversitede de aynı yalnızlığı çeken Oscar sürekli karşılıksız aşklar yaşıyor ve bunlardan biri de kitabın adında dendiği gibi onun tuhaf yaşamını kısaltıyor.


Kitapta üç kuşağın öyküsünü birden okuyoruz. Oscar'ın büyükbabası doktor Abelard'ın, annesi Beli'nin ve ablası Lola'nın hikayelerini dinliyoruz. Geçmişi talihsizliklerle ve Trujillo adlı diktatörün kanlı yönetimiyle geçen Dominik Cumhuriyeti'nin tarihi hakkında epey bir bilgi sahibi oluyoruz. Yazar verdiği dipnotlarla kapsamlı bir kitap ortaya çıkarmış. Çevirmen Püren Özgören'in titiz çevirisi ve onun da dipnotlarıyla okuması bayağı keyifli bir roman "Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı".
Kitapta sürekli, Yüzüklerin Efendisi serisine ve Marvel Comics kahramanlarına göndermeler var. Oscar'ın ve ailesinin Dominik inanışlarına göre fuku denilen bir lanetten etkilenen hayatları sürekli sıkıştırıyor onları. Hep kaçmak, yeni şeyler yapmak istiyorlar ama kötü talihe karşı her zaman bir zafa (karşı büyü) var o da aşk. Ama hep yanlış kişilerle oluyor ne yazık ki.
Anlatıda sıkça yer verlen ispanyolca kelimelerle, komik ve eğlenceli kitabın etnik yapısı güçlendirilmiş. Karakterler birbirinden renkli. Özellikle büyükanne La İnca'ya bayıldım.
İnsanın köklerine, atalarına karşı hisettiği gurur, övünme ama bazen de nefret ve kızgınlık hepsi çok güzel harmanlanmış. Hem acımasız bir komedi hem de şeker pembesi bir hüzün var kitapta. Bu nitelikleri onu bir başyapıt yapmaya yetiyor zaten.

1 fikrim var:

Elif dedi ki...

meraklandırdı bu kitap beni. ben de okiyciiiim :)

 
◄Design by Pocket