12 Aralık 2009 Cumartesi

VIII. Henry'nin Kadınları...

12 Aralık 2009 Cumartesi

Philippa Gregory'nin 7 kitaplık serisinin 5. kitabı "Boleyn Mirası" geçtiğimiz eylül ayında raflarda yerini aldı. Bu kitap da yazarın diğer kitapları gibi tarih severle(ki biri ben oluyorum) tarafından oldukça büyük ilgi gördü. Philippa Gregory'nin tarihte yaşamış kişileri, kendi hayal dünyası ve onlarla ilgili edindiği bilgileri harmanlayarak yeniden yaratması biz okurları gerçekten etkiliyor. Karakterleri sanki çok uzun zamandır tanıyormuş hissine kapılıyorsunuz.Yazarın Tükçe'ye çevrilen diğer 4 kitabı da aynı şekilde okuyucuyu çok etkiledi.
Boleyn Mirası'nda yazarımız diğer kitaplar da olduğu gibi olayları kişilerin gözünden anlatıyor. Burada ki ana karakterler Anne of Cleves, Kathrine Howard ve Jane Boleyn.
Anne of Cleves; Almanyadan VIII. Henry'nin 4. eşi olarak getiriliyor. Ancak ilk görüşte Henry'nin ondan nefret etmesi (ayrıca yeni birinden hoşlanması) ve ortada dolaşan fesatlar, kraliçeyi idam yoluna götürürken, Henry siyasi durum gereği kendisini idam ettirmiyor ve kendisine "Kızkardeşi" olduğunu söyleyip onu evine , Almanya'ya göndermek yerine, İngiltere'ye yerleştiriyor.Anne of Cleves'in 6 ay kadar süren kraliçelik hayatı ve ardından inzivaya çekiliyor, ama hayatı durulmuyor, saraydan gelen tehditlerle sarsılmaya devam ediyor.
Kathrine Howard; saraya genç yaşta yeni kraliçenin(Anne of Cleves) nedimesi olarak getiriliyor. Kendisi Henry'nin 2. kraliçesi Anne Boleyn'nin kuzini ve bir Howard kızı. Kral'la karşılaştıkları an kral ona bağlanır(diğer 4 karısı gibi) ve Anne of Cleves'ten boşanır. Ardından hemen Katherine Howard'ı kraliçe ilan eder. Artık nedimelik yaptığı kraliçenin tahtında oturmaktadır. Ama toyluğu yüzünden işleri yüzüne gözüne bulaştırır. Ona yardım eden Jane Boleyn yükünü hafifletse de, Katherine hayatından memnun değildir. Kral ona göre çok yaşlıdır ve o da diğer yaşıtları gibi kendi yaşıtı birine aşık olur. Jane Boleyn'nin de yardımıyla, Katherine aşığıyla gizli gizli buluşur. Ama İngiltere sarayında hiçbir şey gizli kalmaz ve çok çabuk ortaya çıkar. Bunu öğrenen kral, Anne Boleyn yapılan suçlamalrın aynısıyla 5. karısı Katherine Howard'ı da idam ettirir.Bir Howard kızı daha Henry tarafından katledilmiştir.
Jane Boleyn; sarayda bir çok kraliçeye nedimelik yapmıştır. Anne Boleyn'nin erkek kardeşiyle evlenerek Boleyn ailesine katılmıştır. Ancak eşi George ve kraliçe Anne Boleyn'e attığı iftira sonucu her ikisi de idam edilir. Bundan dolayı büyük vicdan azabı duymaktadır. Sarayda Katherine' e sevgilisiyle buluşması için yardım ettiği öğrenilince onun da yıllar önce kocası ve görümcesiyle aynı kader bekler. Katherine Howard'ın ardından o da Yeşil Avlu'da idam edilir.Ona Boleyn'lerden kalan miras, bu kötü yazgıdır...

0 fikrim var:

 
◄Design by Pocket